Alergiile de toamnă

Alergiile de toamnă

Autor: Dr. Adriana Mihaela Tudose, medic primar Alergologie şi Imunologie Clinică, doctor în ştiinţe medicale, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”

Alergiile de toamnă pot fi determinate de sporii anumitor specii de mucegaiuri şi de polenul plantelor ce înfloresc în această perioadă. Deşi, există variaţii importante în funcţie de condiţiile climaterice, vorbim de un sezon “al buruienilor” în perioada august-octombrie.

Simptomele acuzate de marea majoritate a pacienţilor la alergiile de toamnă sunt reprezentate de: strănut în salve, prurit oculo-nazal, secreţii nazale apoase, obstructie nazala (nas înfundat), hiperemie conjunctivală (ochi roşu). În plus, unii pacienţi pot prezenta manifestări de astm (dificultăţi în respiraţie, tuse, respiratie şuierătoare). La pacienţii cu sensibilizare la polenul de Ambrosia artemisifolia (iarba pârloagelor) domină simptomatologia oculară.

Alergiile de toamnă şi ambrozia

Ambrosia spp este o plantă anuală perenă prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea soarelui, dar şi în zonele lăsate în paragină: cele cu ruine, zonele rezidenţiale noi, unde construcţiile nu au fost terminate, pe marginile şoselelor, pe spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri.

Perioada de polenizare începe la sfârşitul lunii iunie, cu un vârf al concentraţiei de polen în aer în a doua jumătate a lunii august şi se întinde până în octombrie. Pe durata zilei, polenul de ambrosia se ridică în aer de la răsăritul soarelui, concentraţia atinge maximul zilei la amiază, minimul fiind după ploaie şi noaptea.

Citeşte şi: 7 sfaturi dermatologice pentru începutul toamnei

O singură plantă poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de polen (20 de microni în diametru) şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani.

Pentru a putea ţine sub control sau trata alergiile de toamnă trebuie mai întâi să le identificăm! 

Pacienţii care au avut manifestări sezoniere (august-octombrie) în anii precedenţi, deci sensibili la alergiile de toamnă sunt sfătuiţi să efectueze un consult alergologic înainte de începerea sezonului. Doar medicul alergolog poate efectua testarea care pune în evidenţă alergenul sensibilizant (există mai multe tipuri de polen în aceeaşi perioadă a anului). În funcţie de sensibilizările identificate indică tratamentul optim, individualizat, inclusiv imunoterapia alergen specifică – singurul tratament posibil curativ.

De asemenea, este important de ştiut faptul că unii pacienţi cu manifestări de alergie la polenul de buruieni pot asocia diferite acuze digestive (mâncărime la nivelul cavităţii bucale, edem limbă, buze, “senzaţie de nod în gât”, balonări, tranzit accelerat) la consumul anumitor fructe şi legume, aspect cunoscut ca sindrom de alergie orală.

În plus, persoanele care sunt alergice la polenul buruienilor prezintă un risc crescut în cazul consumului de produse fitoterapice (produse tip plafar) sau produse apicole (polen, miere).

Cum să eviți neplăcerile cauzate de alergii?

Pentru evitare simptomelor neplăcute de la alergiile de toamnă pacienţii alergici sunt sfătuiţi să:

  • evite activităţile exterioare, în aer liber;
  • păstreze ferestrele închise pe timpul zilei, atât acasă cât şi în maşină;
  • îşi schimbe hainele după ce ies afară pentru perioade mai lungi de timp;
  • facă duş la sosirea la domiciliu;
  • se spele frecvent pe faţă şi mâini;
  • evite sau să consume cu precauţie fructe şi legume crude, dacă au prezentat manifestări de sindrom de alergie orală (până la evaluarea alergologică).

Care este cel mai bun tratament?

Evitarea este întotdeauna cel mai bun tratament pentru alergiile de toamnă. Însă, atunci când acest lucru nu este posibil, există medicamente ce pot ajuta la controlul simptomelor: antihistaminicele sunt cele mai frecvente medicamente utilizate, iar corticosteroizii topici sunt eficienţi în tratarea inflamaţiei nazale.

Imunoterapia alergen specifică este singurul tratament ce schimbă istoricul natural al bolii (rinită, conjunctivită, sinuzită, astm), protejând în privinţa apariţiei de noi sensibilizări. Imunoterapia presupune administrarea de doze treptat crescătoare de alergen sensibilizant. Astfel, determină sistemul imunitar să devină tolerant, reducând simptomele de alergie atunci când pacientul este expus la alergenul din mediu.

www.scumc.ro

2 thoughts on “Alergiile de toamnă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *