3 dressinguri gustoase şi sănătoase pentru salate

3 dressinguri gustoase şi sănătoase pentru salate

Autor: Mariana Chelariu, specialist în Nutriţie şi Dietetică

Da, dressingurile pot fi şi gustoase şi sănătoase. Te invităm să descoperi 3 dressinguri care te vor face să iubeşti şi mai mult salatele…

Ţi-ai propus ca în această toamnă să consumi preparate mai sănătoase? Unul din cele mai bune şi mai simple obiceiuri alimentare pe care le putem adopta în această perioada a anului este consumul zilnic al unei salate.

Salata poate furniza organismului o gama variată de vitamine, minerale, fibre şi antioxidanţi.

Acasă, pregatirea unei salate nu ne ia mai mult de 5 minute, partea cea mai bună fiind aceea că o putem face combinând legumele dorite şi punându-i dressingul care ne place. Mai mult decât atât, chiar şi cea mai banală salată poate să devină delicioasă dacă este combinată cu dressingul potrivit.

Câteva reţete uşoare de dressinguri:

Dressingul franţuzesc (vinegreta)

Ingrediente necesare : ulei de măsline extravirgin, oţet, muştar, sare, piper. Reţeta standard poate fi îmbogăţită prin adaos de plante aromate proaspete sau uscate, miere sau  puţin usturoi tocat mărunt. Important este să foloseşti ingrediente de calitate. Oţetul poate fi de vin, balsamic sau de mere. Muştarul recomandat este cel de Dijon. Cât despre ulei, reţeta clasică este cu ulei de măsline, însă poţi da un plus de aroma cu un ulei de alune, nuci aromate, canola sau seminţe de struguri. Piperul, evident, trebuie să fie proaspăt măcinat. Complimentează de minune o salata proaspată, servită cu crutoane proaspete.

Dressing cu iaurt

Ingrediente necesare: iaurt grecesc, ulei de măsline, lămâie, usturoi mărunţit, pătrunjel mărunţit, sare, piper. Este un sos bun pentru salată verde, rucola sau valeriană.

Dressing cu tahini

Ingrediente necesare: tahini, ulei de măsline, muştar, miere, lămâie.

Tahini este o pastă care are la baza seminţe de susan coapte şi măcinate mărunt, cu o aroma uşoară de nucă şi este utilizată în bucătăriile din zona mediteraneeană şi asiatică. Pasta tahini este o modalitate gustoasă de a introduce în alimentaţia ta antioxidanţi puternici şi grăsimi sănătoase, dar şi diverse vitamine şi minerale. Se potriveşte foarte bine la salatele cu năut şi linte sau peste legumele făcute la grătar.

Mod de preparare: Se pun toate ingredientele într-un borcan cu capac care se înşurubează, se adaugă apă, după care se agită puternic.

Dressingul poate fi preparat și în cantități mai mari deoarece poate fi păstrat 2-3 zile la frigider, în borcan închis. Este important ca el să fie turnat peste salată doar în momentul servirii pentru ca frunzele acesteia să fie cât mai crocante. Orice salată care este stropită cu un dressing începe să se înmoaie datorită acțiunii acidului (oțet, zeamă de lămâie etc.) asupra frunzelor.

Foarte important, cantitatea de dressing pentru o salată să nu depaşească 2-4 linguri!

Salatele înseamnă sănătate şi plăcere să le consumăm: textura, mirosul şi culorile ne incită toate simţurile, Nu doar pentru că au un gust bun şi ingrediente sănătoase, ci şi pentru faptul că pot lua ce formă doreşti. Poţi alege ingredientele care îţi plac, astfel încât să personalizezi chiar şi cea mai complicată salată.

www.marianachelariu.ro

Citeşte şi: Importanța unui somn odihnitor

One thought on “3 dressinguri gustoase şi sănătoase pentru salate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *